Bord

Het is rond, zo rond als de aarde van verre.
Als je er op staat lijkt het plat, een vlak met een horizon.
Hoe klein moet een mannetje zijn dat op niet meer dan 30 centimeter rondom die horizon ziet?
Het mannetje staat op kleine, hele kleine schaatsjes en volgt weggetjes, pleintjes. Die komt hij tegen bij verwoede pogingen naar die horizon te schaatsen. Telkens glijdt hij terug naar een baan, die in zichzelf uitkomt.
Het blauw moet hij vermijden. Onder het blauw ligt diep water waarin hij verdrinken zal. Dat is hem verteld en omdat hij een gehoorzaam mannetje is zou hij nooit, maar dan ook nooit proberen of het waar is. Het is waar, het is zijn geloof.
In concentrische cirkels lopen de wegen die hij wil oversteken om de horizon te bereiken. Daartussen liggen verhalen over voorouders.En in oranje heuveltjes bewaren zij voedsel waarmee hun kinderen en kindskinderen overleven kunnen. Het mannetje proeft en het smaakt tomaat, ananas en mandarijn. Dat komt omdat hij zo hongerig is.
Maar zijn droom is over de blauwe horizon te komen.

CC BY-NC 4.0
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.